Snoezelruimte ‘de Ark van Noach’

In onze snoezelruimte ‘de Ark van Noach’ genieten kinderen op een veilige en rustige manier van verschillende zintuiglijke prikkels. De Ark van Noach is 7 meter lang en omvat 3 verschillende thema ruimtes. Deze zijn zodanig ingericht dat kinderen er heerlijk kunnen zitten of liggen, op en tegen (grote) kussens of in het verwarmde waterbed. Er heerst een rustige sfeer, die wordt bereikt met lichteffecten, kleuren en zachte muziek. De aanwezige materialen doen een beroep op het ruiken, kijken, voelen en horen:

  • Zien: lampen met verschillende lichteffecten, spiegels, glinsterende en gekleurde voorwerpen, een echte ark met dieren.
  • Horen: geluidenspel, belletjes, rustgevende muziek en muziek met natuurgeluiden
  • Tasten – voelen: voelborden met harde en zachte materialen, voelkussens, warm waterbed, knuffels en poppen.
  • Ruiken: etherische olie in de geurverspreider.

Doel van onze snoezelruimte

Leren genieten:

Een van de doelen van snoezelen is dat kinderen kunnen genieten en zich hierdoor prettig voelen. Er is daarom in de Ark van Noach ruimte voor hen om tot een (actieve) activiteit te komen. Daarnaast kunnen kinderen ook heerlijk passief ontspannen, bijvoorbeeld op het verwarmde waterbed, luisterend naar de muziek en kijkend naar de lichtjes en vlinders.

Rust geven:

Snoezelen is ontspannend en rustgevend. Kleine kinderen, met name de baby’s komen tot rust op het verwarmde waterbed. Wat heerlijk meegolft met de bewegingen die zij maken. Het geeft hen een gevoel van geborgenheid.

Ontdekken in eigen tempo:

Wij begeleiden uw kind zodat hij of zij uit zichzelf tot spel kan komen en hierbij verschillende zintuigelijke ervaringen op kan doen. Uw kind wordt hierbij gevolgd in zijn ontdekking door observatie, stimulatie en bevestiging.

Bevorderen van contact:

Snoezelen is geen doel op zich, maar een middel om te ontmoeten. Door het snoezelen ervaren kinderen een groter zelfbewustzijn, waardoor zij beter kunnen omgaan met eigen gevoelens en ervaringen. Hierdoor zijn zij in staat bewuster om te gaan met anderen.

De thema ruimtes

De ark van Noach is verdeeld in verschillende thema ruimtes.

Thema ruimte één bestaat uit een groot verwarmd muziek-waterelement, waar kinderen heerlijk op kunnen ontspannen. Na een vermoeide of drukke schooldag komen kinderen hier heerlijk tot rust.

Thema ruimte twee is de stuurhut, waar verhaaltjes worden voorgelezen; hier kan een geluidenspel worden gedaan en is een prachtige onderwaterwereld. Vanuit de stuurhut kan met een beamer op de muur een film worden vertoond.

Thema ruimte drie bestaat uit een speciaal podium. Hierin zit een vlindertuin, staat een spiegel en worden via een buis gekleurde bubbels omhoog gestuwd in diverse snelheden.

In het huisje bovenop de ark staan allerlei grote knuffeldieren en de wanden van de ruimte zijn bekleed met voor ons speciaal ontworpen wanddecoratie waardoor je als het ware in een andere ‘wereld’ stapt.